Kies het juiste SUP board voor de beste balans
Een SUP board, ook wel stand up paddle board genoemd, is er in verschillende vormen en formaten. Het ene SUP board is goed voor extra balans en de andere is weer beter om sneller te kunnen suppen. Wanneer je gaat voor extra dan balans dan is het goed om te kijken naar de breedte van het board. Als het board 320 cm lang is, zorgt een breedte van 80-82cm voor een extra goede balans.
Ook zul je moeten kijken naar de gebruikte technologie. Momenteel bestaan er 3 technologieën: enkellaags PVC, dubbellaags PVC en dubbellaags drop stitch PVC.
Vooral de dubbellaags drop stitch PVC is goed voor een extra balans. Doordat het board uit 2 lagen bestaat die niet samengelijmd maar samengesmolten zijn ligt SUP board steviger op het water dan andere boarden. Daarnaast gaat het supboard ook minder snel kapot.
Hoewel de dubbellaags drop stitch PVC SUP boarden vaak wel iets duurder zijn is dit dus het ideale board om mee te suppen voor beginners. Het Matchu Sports SUP board is uiteraard voorzien van deze technologie!
Waar mag je suppen?
Een opblaasbare sup is gemakkelijk mee te nemen. Zo kan je gemakkelijk in heel nederland suppen. Maar mag dit ook overal? Nederland bestaat uit veel mooie gebieden zowel slootjes, grachten, rivieren, meren, plassen en de zee. Als je ergens niet mag suppen is dit aangegeven. Toch is het handig dat je vooraf even gaat checken of je ergens mag suppen om niet voor verrassingen te komen staan.
Een mooie manier om een stad te ontdekken is door te varen tussen de grachten. Dit kun je gemakkelijk doen in steden zoals Amsterdam en Utrecht. Je ziet ook vaak kanoërs en rondvaartboten varen. Het is gezellig omdat je gemakkelijk naar de kant kan om bijvoorbeeld op een terras te gaan zitten en even pauze te nemen. Als je toch niet van te veel bekijks houdt kan je in de natuur gaan suppen op verschillende meren, slootjes, rivieren of kanalen.
Start op je knieën om gevoel te creëren met het SUP board
Terwijl je met je knieën op je SUP zit dobber je eerst eens even rustig rond totdat je het gevoel krijgt dat je niet meer bibberend op de SUP zit. Vervolgens pak je de peddel en ga je proberen wat slagen te maken. Je merkt vanzelf wel wat kan en niet kan qua lichaamshouding. als je ook hier het gevoel krijgt dat je stabiel kunt peddelen ben je klaar om écht te gaan suppen.
Hoe gebruik je de SUP peddel
Houd de SUP peddel met één hand vast aan de bovenkant en met één hand net onder het midden van de stang. Steek de peddel in het water en zorg ervoor dat beide ellebogen gestrekt zijn. Het blad moet volledig onder water liggen. Als dit niet lukt zonder dat je hoeft te bukken dan is je peddel te klein. Met een verstelbare paddel is dit makkelijk op te lossen.
Vooruitkomen
Hoe moet je suppen met de peddel? Om vooruit te komen maak je lange slagen van voren naar achteren. Zorg er wel voor dat je de slagen zowel links als rechts van het SUP board maakt anders maak je alleen maar rondjes. Je zult de plaatsing van je handen dus moeten afwisselen.
Bochten maken
Een bocht maken doe je dan ook door vaker achter elkaar aan één kant van het SUP bord slagen te maken. Een bocht naar links maak je door rechts te slaan en een bocht naar rechts maak je door links te slaan.
Omkeren of remmen
Wil je tijdens het suppen omkeren of remmen? Als je van achteren naar voren peddelt aan de rechter kant dan draait je bocht rechtsom. Als je wilt remmen dan maak je ook een paar slagen van achter naar voren alleen doe je het nu aan beide kanten van je SUP board.
Hoe moet je suppen, uitgelegd in 11 stappen
- Zoek een plekje met rustig water. Een meer is vaak makkelijker dan een zee.
- Klim op je SUP board vanuit het water of via een opstapje en ga zitten op je knieën.
- Plaats je knieën op schouderbreedte naast het handvat.
- Maak wat vaart terwijl je nog op je knieën zit. Net als bij fietsen zorgt de vaart voor een betere balans.
- Voordat je omhoog komt zorg je dat je beide handen voor je op de SUP legt. Met één hand houdt je de peddel vast.
- Haal één been omhoog en zet je voet op de plek waar je eerst je knie had staan.
- Zorg ervoor dat je schouder in de lijn staat met je knie.
- Doe ditzelfde met je andere been, voet en schouder.
- Span je buikspieren aan en houd je rug recht.
- Kom nu geleidelijk (maar niet te langzaam) omhoog terwijl je schouders in lijn blijven met je knieën.
- Buig je knieën lichtjes en houd je heupen boven je hielen.
Eenmaal opgestaan is het belangrijk niet meer naar je voeten te kijken. Je kunt je beter focussen op de plek waar je naartoe wilt gaan.
Conclusie
Net als bij alles wat je moet leren bestaat het proces uit vallen en opstaan. Je merkt pas wat fout gaat wanneer je de fout gemaakt hebt en datzelfde geldt voor je balans. Voordat je staand begint met suppen kun je het best oefenen op je knieën in rustig water.
hoe moet je de peddel vasthouden? Met één hand houd je de bovenkant van de peddel vast. De andere hand plaats je net onder het midden van de stang.
Wat heel erg meehelpt om balans te houden is het kiezen van het juiste SUP board. De dubbellaags drop stitch PVC technologie is een wat duurdere technologie maar het SUP board gaat wel langer mee dan andere boarden en door deze technologie ligt het stijver op het water.
Als laatste is het heel belangrijk op de 11 stappen te volgen tijden het opstaan op je SUP.